bilde ko parada kad esi afk par ilgu
Ieteikumi
13
1
topic
Servera stāvoklis, pieprasījums salabot vct
ansix
Lietotājs
37 atbildes forumā
Online: 1d 11h 28m
Redzēts 2023. gada 15. februārī, 23:51
Pievienots, 2022. gada 31. decembrī, 00:06

Servera stāvoklis

Šajā serverī nav nepieciešams RPot lai nopelnītu, daily rewards ir sabojājis visu servera ekonomiju. 1KG zāle ir vērta 20k, 20k ir kapeikas, tā tam nevajadzētu būt. Cilvēki pārsvarā braukā/drifto apkārt ar BMW un nemaz netaisa RP. 

Būtu nepieciešams servera restart, bez daily rewards, nomainīt daļu ad komandu. Ļoti noderētu kāds sūdzību izskatītājs kas arī ir interesēts lai verdict būtu pareizs nevis ātri izskatīt, nepajautāt otras puses stāstu .

Nesot malku lielākā daļa cilvēku taisa bhop.(admins saka ka neviens tāpat nesoda par to, lai par to neuztraucas) Auto konfiscētāji vienmēr avoidRP, vari nostāties viņiem priekšā, bļaut ''eeee'' un viņi tāpat neko nesakot vienkārši aizbrauks tālāk.

Policija serverī neeksistē.

Var braukt ar auto, tev kāds speciāli ietrieksies mašīnā un aizbrauks tālāk. Ja kāds netīšām ietrieksies tad visticamāk vienkārši aizbrauks tālāk vai arī labākajā gadījumā ooc pateiks sorry.

Ne visi no servera uzturēšanas komandas uzvedas kā vajadzētu. Ir daži indivīdi kas uzvedas itkā būtu tikko ienākuši serverī. 

Spēlētāji var vairākkārt pārkāpt noteikumus, pat panākot 10x sodus un joprojām netiek banoti.

Forumā nav nekādas kvalitātes prasības, var likt pilnīgu aids un joprojām saņemt in-game dropus.

Manuprāt vajadzētu ievietot: Ja f3 starpā ir izcēlies beef, abiem ooc vajag sarunāt kādus noteikumus, piemēram DM neeksistē beef laikā (kill on sight). Abām pusēm jāzin kas piedalās beef, lai nevar vnk neizināms cilvēks pienākt klāt un nobērt. Ja ooc nav sarunāts beef, lai ic pēctam nav kautkādi random kill, situācija kas notika tiek aizmirsta.

 

Vēlētos lai tiek salaboti auto cenas, nosaukumi, handling, piedziņas un jauda.

MB W140 6.0 $120k, MB W140 7.3 $250k, abi auto iet tikai 160kmh un abi auto ir priekšpiedziņas. Vajadzētu abiem auto būt rwd, tā nav A vai B klase lai būtu priekšpiedziņa, kā arī lielā cenas atšķirība bez izmaiņām ātrumā. Protams vajadzētu būt daudz ātrākiem.

MB W220 S600 ar 5.5 motoru, vajadzētu būt S550 ,jo nav 6.0 motors.

MB W140 S300 ar 7.3 motoru, vajadzētu būt S730 7.3S .

2017 MB S350d ar 3.0 bendzīna motoru, vajadzētu būt S300.

2018 MB E300 ar 2.0 motoru, vajadzētu būt E200.

1995 Audi S2 ar 2.2 motoru, vajadzētu būt 2.2 turbo.

2016 MB G500 ar 4.0 v8 motoru, vajadzētu būt G400.

Busiņš ar ko parasti f3 braukā apkārt vislaik spolē un normāli nevar pabraukt.

1992 Audi s4 ar 2.2t motoru, mass weight ir lielāks par turn mass, vajadzētu būt otrādi.

2009 audi a5 1.8 TFSI I4, principā nebraucams, jo turn mass ir daudz mazāks par mass weight.

1996 MB W140 S300 ar 5.0 motoru, vajadzētu būt S500, vajag būt RWD nevis kā šobrīd ir FWD, kā arī auto brauc tikai 160.

Parasts BMW e60 ar 3.0 maksā 250k, bet tajā pašā laikā Audi RS4 ar 4.2 tikai 35k.

Audi RS4 ar 4.2fsi iet tikai 205, kamēr A6C4 ar 2.3 iet 200

Tiek konfiscēts auto, caur f2 atgeto un ar viņu neko nevar izdarīt. Vajadzētu lai nevar atgetot.

Blakus San Fierro nav gate garāžai, var no mapes izlekt/izkrist.

Bankā siena ar BMW logo. (kāds sakars ka viņi tur ir)

Kāda jēga no BMW salonu ja citos veikalos arī var nopirkt BMW, tikpat labi vajadzētu arī Audi, Mercedes salonus.

 

..............................................

Protams katram vēl būs kas papildināms. Ja tev liekas ka šir ir slikts post, tev acīmredzot neintresē RP, tev interesē tikai nopirkt kādu krutu auto un braukāt apkārt vai arī sēdēt savā Dayz bāzē.

https://medal.tv/games/gta-sa/c…0sMjcwMzMwMTAs

                                                                                              -kāds kam apnicis servera adminu                                                                                                 vienaldzība par RP kvalitāti.

Pēdējo reizi rediģēja ansix, 2022. gada 31. decembrī, 15:32.

L dayz bāze

Sestais
Bijušais administrators
431 atbildes forumā
Online: 24d 13h 43m
Redzēts 11. aprīlī, 22:39
Pievienots, 2023. gada 01. janvārī, 20:31
0
post

hahahhaa,peksni sak runat par problemam.

Manuprat, ir viena veida risinajums uz MTA LV:RP platformas ,lai ta butu ilgstoshaka un interesantaka citada veida - partaisit to par FiveM stila RP. 

Otrkart, atsaucoties uz ipasnieka komentariem par LSPD, varu teikt to ,ka lideris pasreizejais varbut ir zinoss, bet prata vel ka mazs berns uzvedas.

Itka cilvekam paliekot vecakam ,vins paliek gudraks un saprotosaks nevis otradi - so saku ,jo individs daudzus atsaka nemt PD tikai ta del, ka kaut kas kadreiz pagatne sena ir nepaticis vinam pret so cilveku. 

Varbut galvenais dandalis vai ipasnieks varetu pakomunicet personiskak ar personu un situacija atri vien tiks labota.

Ka ari var jau cilvekiem iemacit lspd teemu ,ja neko nesaprot, proti, likt komunicet ts3 un veidot apmacibas, bet ja ipashajai personai ir viena nostaja ,tad neko nevar mainit .

Logix
Bijušais administrators
Lietotājs++
Brendijs
784 atbildes forumā
Online: 12d 2h 32m
Redzēts 2023. gada 12. oktobrī, 18:30
Pievienots, 2023. gada 01. janvārī, 21:40
0
post

Piekrītu par FiveM rp sistēmu.

par Lspd, nezinu, kas ir pie vadības, bet, ja flecers, tad mana viedoklis ir konkrēts. Kādreiz man Flecers nepatika, kaut ko pisās utml, bet tobrīd vismaz LSPD bija aktīvs.  Šobrīd es atnācu atpakaļ šeit spēlēt, bez visam vecajam nepatīkam un problēmām, kā fresh characters.  Veidoju attiecības ar visiem no jauna. Neuzskatu, ka flecers ir slikts, zinu, ka vīns LSPD pavilks, tur tikai aktivitāte ir jāsakārto.

un shoutouts Tropkillazam par auto ieteikumiem.  

yanchux
Lojālais lietotājs
Bijušais administrators
Biedrs
Bijušais foruma moderators
JANČUKS
1453 atbildes forumā
Online: 74d 6h 39m
Redzēts pirms 47 minūtēm
Pievienots, 2023. gada 01. janvārī, 21:47
0
post

depresija

fujax

Bosch
Servera administrators
Frakciju komanda
Veterāns
1009 atbildes forumā
Online: 109d 9h 33m
Redzēts 21. aprīlī, 12:40
1 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 01. janvārī, 22:01
0
post

Es šo frakciju cauri visām sezonām vadu no 2020 gada oktobra. Es jau +/- pazīstu visus, kuri ir jebkad bijuši frakcijā. Kāpēc viņi nav? Jo nemāk ievērot noteikumus. Neatrodam kopīgu valodu, jo manas vēlmes un vajadzības frakcijas attīstībai atšķirās no cilvēku personīgā viedokļa un tādēļ rodas nesaskaņas. Es esmu spējīgs piekāpties, bet es netaisos, ja cilvēks vienkārši vēlas būt frakcijā, bet nevēlas ievērot noteikumus un atveidot savu lomuspēles tēlu, pildīt komandas un pavēles kuras tiek izdotas ic un ooc. Cilvēku nostāja ir tāda, ka esmu par /sīku/ tam, lai vadītu frakciju. Es neesmu saticis vēl nevienu kurš varētu mani aizvietot. Situācija pirmajās dienās kļūst traģiska un frakcijā parādās cilvēki, kuri nespēj ievērot noteikumus. Ja cilvēkam ir iebildumi, viņš var vienkārši neerpot frakcijā. Ja cilvēks ir policijas entuziasts, tad problēmu nav, jo pašlaik mazais, neaktīvais sastāvs +/- sastāv no entuziastiem un administratoriem. 

Kas attiecas uz aktivitāti...aktivitāte bija 2020 gadā. Cilvēki frakcijā vienkārši nav. Jebkurš var uzrakstīt pieteikumu. Jebkurš kurš domā, ka es viņu novērtēju stingrāk nekā citu kandidātu vai izturos savādāk var man rakstīt discord'a. Protams, kamēr jūs pieklājīgi ar mani runāsiet es ar jums turpinašū komunicēt. Cilvēki frakcijā nav un aktivitāti pārsvarā uztur es, elsb, kristiāns, kādu laiciņu LMD,  un daži jaunie virsnieki kuri ir paņēmuši brīvu, jo ir ziemassvētku brīvlaiks un cilvēki ir pārsnieguši 20 y.o slieksni. Brīvlaikā nekad negaidiet aktivitāti. Arī vasarā. 

Ja man ir 3 kandidāti, es taisu akadēmiju. Pēc akadēmijas ir tests. Kandidāts nokārtoja testu, 2-3 nedēļas viņš braukā ar citu virsnieku kurš jau ir frakcijā un zin, kā viss darbojas. Pēc tam saņem savu paaugstinājumu uz po2 un var patrulēt viens un dažreiz apmācīt jaunos. Aktivitāte šobrīd ļoti bija iespaidota no kristāliem, jo mēs esam salīdzinoši draudzīgs kolektīvs frakcijā, jo ar šiem cilvēkiem rpoju jau gadiem. Lielākā daļa, arī administratori kuri atrodas frakcijā sūdzējušies, ka serverī rādīties nevēlas troļļu dēļ, jo tas tik tiešām demoralizē cilvēkus. Ļoti grūts darbs ir būt lspd, ja tev 24/7 ir jarpo ar dalbajobiem kuri domā, ka pitot pilsētā nevar un to, ka man ir jarpo kā es izkāpju no mašīnas. Cilvēki nogurst un tik tiešām visi rage-quito ar laiku. Citiem to ir mazliet grūtāk saprast. 

Tās laupīšanas sistēmas arī ir tāda /episka/ lieta. Man ir aktīva situācija ar ierobežotu cilvēku skaitu (piem. brunots fujaks, 3 menti, viens no viniem PO1) un pēkšņi ir veikala laupīšana. Ko es varu izdarīt? Es esošajos apstākļos nevaru atstāt savus kolēģus, jo es zinu, ka pieripos dalbajobu apvienība kristāli un sāks randomā šaut, vai kāds cits muģila. Tā arī tā vēlme sēdēt serverī un būt ielās ir pazudusi. Ja 2020 gadā administrācija bija vienota un spēja atrast kompromisu un uzreiz nobanot trolli, tad tagad notiek auklēšanās un lielā mērā bezatbildība. Viens stingrs, otrs mīksts nu un tad rodas šādas problēmas. Cilvēki vairs nav tie lai kaut ko panāktu. 

SANLA
Lietotājs
251 atbildes forumā
Online: 15d 13h 31m
Redzēts 2023. gada 21. jūnijā, 23:49
2 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 01. janvārī, 22:42
0
post

viss serveris sastav ar behistiem un fujakiem kas drifte apkart igs vai pilsetai un triecas viens otra ieksa un te nav neviens normals admins iznemot paris ko varu saskaitit uz vienas rokas

fujaki admini labak izdoma pabraukat ar masinu neka rast risinajumu notiekosajam IG sakot ar katru playeri noverot ko dara. Ja kads no tiem brauka apkart un drifto, un hujnu dara sutit uzraugus kas jums ir 2 serveri. Pasi gamemasteri sapno par naudu bankas konta vai uz rokas un behu pagalma un lielu villu nekuriene. Pasiem adminiem ir jasak ar sevi un jabeidz telot stulbus ari parastie jaunpienaceji serveri skatas uz jums nevis tikai ka kads dmo. Priekskam jus esat pienemti ka uzraugi serveri ja jus pat nemakat paraudzit un attiecigi situacijai reaget. Ja jus ietu un stradatu ar katru speletaju vieniti tad ari butu rezultats varbut nevis uzreiz bet ar laiku. Nav jau jauzspiez virsu nekas bet izdomajat un pajautajat playerim lai uzerpo me komandu un do cekojat uz viniem kamer vini piedalas, uzklausat un labojat tos. Admini un gms krasinas ir domati nevis prieks smukuma bet lai raditu piemeru citiem parastajiem speles fujakiem, jus esat piemers nevis ble esmu kruts jo man krasa smukaka. Tie kas tiesam doma ja tev ir krutaka krasina neka citiem tad tu esi kruts ir pilnigi lohi. 

archaa
Lojālais lietotājs
Bijušais administrators
Biedrs
archa
684 atbildes forumā
Online: 51d 16h 13m
Redzēts 16. aprīlī, 09:13
Pievienots, 2023. gada 01. janvārī, 22:59
0
post

Šeit pret PD darbiniekiem ir nekāds respects, visi uzskata to ka paši ir varoņi un diktē noteikumus PD darbiniekiem , "nevar pitot ja nav 5min" tālāk neminēšu gadījumus, tad kad sāks macīties attiecīgi respektēt PD darbiniekus, tad varbūt arī sāks paradīties aktivitāte no PD puses.

Arī kāds ir prikols , ja fujaks ierauga trafarēto mašīnu, nevis piebremzē ,bet uzspiež pedālī un vel triecas iekšā vai met slīpi, like whats the point tad no PD? Ja jūs tikai gribat paprovacēt viņus?

Pēdējo reizi rediģēja archaa, 2023. gada 01. janvārī, 23:00.

 

Sestais
Bijušais administrators
431 atbildes forumā
Online: 24d 13h 43m
Redzēts 11. aprīlī, 22:39
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 00:13
0
post

Peec visiem komentariem var redzeet ,ka normals RP nebus tuvakaja laika uz sis pasreizejas platfromas  kaa tas tiek pasniegts sobrid.

Tapec to var atvieglot un padarit interesantaku uztaisot kaa FiveM RP. Tads ir mans viedoklis ,bet nezinu cik gatavs ir ipasnieks eksperimentet un meginat,proti, veidot jaunus skriptus ,un jaunu pieeju tam visam.

Bosch
Servera administrators
Frakciju komanda
Veterāns
1009 atbildes forumā
Online: 109d 9h 33m
Redzēts 21. aprīlī, 12:40
1 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 00:15
0
post

Eksperimentēts ir pārāk daudz. Laiks aizmirst par atvieglošanu. Tas nenostrādās, būs vēl lielāks haoss nekā ir tagad.

Logix
Bijušais administrators
Lietotājs++
Brendijs
784 atbildes forumā
Online: 12d 2h 32m
Redzēts 2023. gada 12. oktobrī, 18:30
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 01:50
0
post

Visi mazie provocētāji ir jaliek ajaila.  Par tiem kas grib rpot, tad arī jāveido ic situācijas.

manuprat pagājušajā sezona bija labi, ka katram staff memberam bija kaut kas jāvada vai jaerpo kaut kur, tādejādi arī taisīja piemēru spēlētājiem un nebija nekādas liekas sēdēšanas TLL.   Piemēram Leons Trimmermanis nevarēs ar maukas latexa tērpu staigāt, būs jaerpo.  Tāpat TLL nebūs 3-4 biedri, katrs kaut ko darīs, lai tā lomu spēle darbotos.  Tas ir jāatgriež.   
 

un par kristāliem,   Tur vnk vajag disarmot līdz pazudis tie ieroci viņiem.   Šitie klauni atsēž savu ajail un turpina dmot.  Mums pat nav bijusi nekāda ic situācija lai viņi mūs pazītu or smth.   Vnk piebrauks nodmos.   Atņemiet viņiem to iespēju.   Do smth ( pabaksta ar zariņu ). 

ansix
Lietotājs
37 atbildes forumā
Online: 1d 11h 28m
Redzēts 2023. gada 15. februārī, 23:51
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 01:54
0
post

Manuprāt tas ka katrs ad ir kāda grupā ir laba ideja, tiešām palīdzēs jaunajiem un uzzinās kam tiešām aizrauj rp un kuram vienkārši gribas justies krutam ar krāsainu vārdu. 

Cerams tas ka Fletcher pastāstīja par to kādi kristāli ir troļļi būs wakeup call īpašniekiem.

L dayz bāze

Bosch
Servera administrators
Frakciju komanda
Veterāns
1009 atbildes forumā
Online: 109d 9h 33m
Redzēts 21. aprīlī, 12:40
1 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 01:55
0
post

Es esmu publiskais aktīvists jau pēdējo pusgadu par to, lai kristāli saņemtu banu. Zaķis man pateica ka nebūs. Jāliek jaili. Cik esmu dzirdējis tad tiem kristāliem (dažiem) ir bans rn. Bet visi vēl nav aizvākti, tā kā darbs turpinās. 

sencis.
Servera administrators
Frakciju komanda
Transportlīdzekļu komanda
Transportlīdzekļu 3D modelētājs
papinsh
309 atbildes forumā
Online: 10d 6h 22m
Redzēts Vakar, 12:08
3 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 02:17
1
post

Skaties, ka no mums kāds atkal nepaliek publiski aktīvs, kristianin

[oo==[][]==oo]
(_)_)=============D
(-.(-.(-.-).-).-) <---- kiniesu mafija uzmanies

Bosch
Servera administrators
Frakciju komanda
Veterāns
1009 atbildes forumā
Online: 109d 9h 33m
Redzēts 21. aprīlī, 12:40
1 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 02:26
2
post

27 gadi bet tu still esi 12 gadīgs bērns. Gan jau patīk tev iesaistīties fake info izplatīšanā manā ooc draugu lokā? It īpaši par kaut kādām random ass atkailināšanas incidentiem kuri nekad nav bijuši. Žēl, ka jums tiešām smadzenes nav. 

sencis.
Servera administrators
Frakciju komanda
Transportlīdzekļu komanda
Transportlīdzekļu 3D modelētājs
papinsh
309 atbildes forumā
Online: 10d 6h 22m
Redzēts Vakar, 12:08
3 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 02:39
0
post

Katrai rīcībai ir sekas. Sorry. 

[oo==[][]==oo]
(_)_)=============D
(-.(-.(-.-).-).-) <---- kiniesu mafija uzmanies

dmer777
Lietotājs
273 atbildes forumā
Online: 11d 0h 52m
Redzēts 2023. gada 11. aprīlī, 11:57
2 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 11:22
0
post

@Fletcher ja es pareizi sapratu un tu nedirs, ka @sencis ir kaut kādu ooc info tev traucējis dzīvot, vai rakstījis/sūtījis sūdu paziņām/draugiem, kaut vai tas neesi tu un pieņemsim ņemot bildes no interneta, manuprāt tev @sencis cista nav smadzenes, iemācies atšķirt un atdalīt dzīvi no spēlītes, jebal fujak tu tak neesi normals tad, šitādus administratorus serveri, kas tevi vispār pieņēma un kā tu nozombēji bh, lai tevi vispar adminstracija ieliktu xddd, par sitadiem prikoliem fletcher vieta atrastu @sencis adresi un aizbrauktu apciemot ar airiem.

cuvaks2ble0
Lietotājs
autists
67 atbildes forumā
Online: 2d 11h 52m
Redzēts 10. aprīlī, 19:23
2 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 11:56
0
post

Pārlasot visu topiku sapratu, ka pie ļoti lielas problēmas rp atveidošanā uzskaita troļļus, it īpaši CGHP. Tādā gadījumā gribu vaicāt, kur serverī notiek parasts, tīrs RP, ja mēs neskaitam tos rajonus, kur esošie playeri priekš savu servisu / gang topikiem taisa ss?  Serveris pašu player dēļ ir pārvērsts par drive serveri, nevis roleplay, un tajā faktā nevar  vainot nevienu grupu kāda ir izveidojusies serverī, jo vainīgi ir visi.  Kicka ekonomika un gangu vienveidīgums ir nevajadzīgi izkropļojis iepriekš iespējamo roleplay, jo tagad jebkurā situācijā, piemēram, IC konfliktā - vienkāršākā izeja jebkuram ir izvicināt savu stroķi kā 1880. gados un ar to arī viss ir skaidrs. Gangu motīvi ir ļoti viegli paredzami, jo lielākajai daļai tie ir praktiski vienādi, un servisu RP nemaz nepieminēšu.

MTA player bāze sastāv no jauniņajiem, un no tādiem kas vispār iekš SA roleplay ir ilgāku laiku. Jaunos playerus vajag individuāli apmācīt, kur mēs jau redzam esošo gamemaster ieguldījumu un darbu. Priekš kam tad ir vispār paredzēts gamemaster? Vajag individuāli sazināties ar katru jaunpienācēju, izrunāties noskaidrot kāds ir mērķis serverī, pārbaudīt RP zināšanas, iesūtot jaunos playerus serverī atpakaļ ar tādiem testiem, manuprāt, jau paaugstinātu RP līmeni serverī, jo iepriekš tie , kam ir lielāka pieredze RP jomā saprot, ka ar jauniņajiem nav jēga rpot, jo šobrīd lielākā daļa ko var sastapt ir vienkārši serverī, jo ir forši modi un automašīnas, vai arī vienkārši nemāk rpot.

Vēl liela problēma ir tas, ka serverī vispārējā attieksme citam pret citu ir tāda, ka motivācijas mēģināt jebko jaunu vienkārši nav, jo pašsaprotami visi forumā topiku nodirsīs. Tāpēc serverī valda tikai servisi vai kkādi basic gangi,  roleplay tiek veidots, bet tas ir šķidrs, tātad praktiski roleplay nav, jo visu var vienkārši bindot, vai ar savādākiem vārdiem katru reizi rakstīt to pašu. 

Tādas ir manas domas, ja kāds vēlas vēl diskutēt droši DM. 

sencis.
Servera administrators
Frakciju komanda
Transportlīdzekļu komanda
Transportlīdzekļu 3D modelētājs
papinsh
309 atbildes forumā
Online: 10d 6h 22m
Redzēts Vakar, 12:08
3 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 11:59
1
post

Protams, lēnajām brālim arī te jāatnāk runāt sūdu. Man ir labākas lietas, ko darīt dzīvē. Bet kādam nē un fletchers nobesiija. Un ja 

[oo==[][]==oo]
(_)_)=============D
(-.(-.(-.-).-).-) <---- kiniesu mafija uzmanies

Arhimēds Pitagors
Lietotājs
Arhimēds
248 atbildes forumā
Online: 18d 0h 50m
Redzēts 2023. gada 22. septembrī, 08:21
2 Brīdinājumi
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 13:06
0
post

Labākais ir tas ka nevienam to RP baigi nevajag. Lielie RPeri teiks, ka vajag, bet kad būs tāda veida serveris, tad drīzāk kikona ar behu lidos un trollos. Man šķiet, ka vienkārši peace un šo serveri labāk pārveidot par oficiālo drifta serveri.

Apbalvojumi

Pitagors
Ὁ Πυθαγόρας ὁ Σάμιος
Pitagora krūšutēls, kas atrodas Romā
Pitagora krūšutēls, kas atrodas Romā
Personīgā informācija
Dzimis580.—572. gadā p.m.ē.
Samosa, Senā Grieķija
Miris500.—490. gadā p.m.ē.
Vispārīgā informācija
Skola, tradīcijaPirmssokratiķi
Galvenās interesesĒtikametafizikamūzikamatemātikapolitika
Valodasengrieķu valoda

Pitagors no Samas jeb vienkārši Pitagors (sengrieķuὉ Πυθαγόρας ὁ Σάμιοςho Pūthagoras ho SamioslatīņuPythagoras, dzimis ap 570. gadu p. m. ē., miris ap 495. gadu p. m. ē.) bija joniešu matemātiķisfilozofszinātnieksārstspolitiķispriesterisizgudrotājs, visplašāk pazīstams ar Pitagora teorēmu.

Pitagorisms kā dzīvesveids bijis saistīts ar iniciāciju noslēpumos un bijis līdzīgs orfismam, kas to, domājams, ietekmējis. Tāpat kā orfisma, arī pitagorisma nolūks bijis padarīt dvēseli tīru (katharmoi), lai pēc nāves liktenis tai būtu labvēlīgs. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka Pitagors nav atstājis nekādus rakstītus darbus un ka viņa idejas turpinājušas pastāvēt viņa skolniekos.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pitagors, domājams, dzimis ap 570. gadu p. m. ē. Samas salā (Jonijas jūrā starp Turciju un Grieķiju) Jonijā un miris ap 495. gadu p. m. ē. Metapontā, Lukānijā. Ap 532. gadu p. m. ē. atstājis Samu, lai izvairītos no Polikrata tirānijas, un Dienviditālijas grieķu kolonijas pilsētā Krotonā nodibinājis vēlākajiem ordeņiem līdzīgu savienību reliģiski ētiskai dzīves reformēšanai, tā saukto "pitagoriešu skolu". Domājams, sākotnēji tajā ietilpuši ap 235 biedri, no tiem 18 — sievietes.

Skolas locekļiem bijusi jāievēro stingra disciplīna un zināmi priekšraksti, un viņi nodarbojās ar matemātiku (skaitļu īpašību pētīšanu). Savas disciplīnas dēļ skola drīz vien ieguva ievērojamu politisku svaru arī citās Dienviditālijas un Sicīlijas grieķu koloniju pilsētās. Tas kļuva par iemeslu demokrātu sazvērestībai, un pēkšņs uzbrukums skolas vadoņiem (tos sadedzināja kopā ar māju, kurā tie apspriedās) iznīcināja tās varu vispirms Krotonā un pēc tam arī citās pilsētās, izņemot Tarentu un Regiju. Pastāv versija, ka Pitagors pats gājis bojā šajā uzbrukumā, taču vairums vēsturnieku uzskata, ka viņš jau agrāk atstājis Krotonu un miris Metapontā.

Pitagora uzskati[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pitagora filozofijas pamats ir gluži vienkāršs: "Visus cilvēkus var iedalīt trijās grupās, tāpat kā visus cilvēkus, kas apmeklē olimpiskās spēles, var iedalīt trijās grupās. Zemākā sastāv no tiem, kas nāk pirkt un pārdot. Nākamie ir tie, kas sacenšas. Taču visaugstākie ir tie, kas nāk skatīties. Cilvēkus attiecīgi var iedalīt tajos, kam svarīga manta, tajos, kam svarīgs gods, un tajos, kam svarīga gudrība. Tātad visaugstākā apskaidrība ir zinātne bez interesēm un cilvēks, kas sevi tai ziedo, patiesais filozofs, kas sevi veiksmīgi atbrīvojis no "dzimšanas apļa"."

Grūti iedomāties vēl kādu sabiedrību, kas tik ļoti cienītu savu dibinātāju un reizē būtu tik atvērta pārmaiņām. Pitagoram viņa laikā tika piedēvētas pārdabiskas spējas, un daudzi atklājumi, kas nebūt nebija viņa. Viņa autoritāte bija tik liela, ka pietika pateikt: "Viņš pats teica" (autos ephē), lai izteikumam tūlīt paklausītu.

 

ansix
Lietotājs
37 atbildes forumā
Online: 1d 11h 28m
Redzēts 2023. gada 15. februārī, 23:51
Pievienots, 2023. gada 02. janvārī, 20:18
1
post

bruh kakulacim tiešām nav kautkas ar galvu kārtībā.

Pēdējo reizi rediģēja ansix, 2023. gada 02. janvārī, 20:59.

L dayz bāze

Lietotāji skatās šo tēmu: 0